torsdag 8 mars 2012

Första brödet - enkelt och gott bröd utan socker och salt


2 bröd
50 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 msk olivolja
13 dl ekologiskt vetemjöl

Smula jästen och rör ut den i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet och olivoljan. Tillsätt mjölet och rör om till en kladdig med jämn deg. Strö på lite mjöl och låt jäsa under bakduk i minst 1 timme.

Sätt ugnen på 225 grader.

Strö ett lager mjöl på bakbordet och tippa ut degen. Knåda inte degen! Skär degen i två delar och fös ihop degen och lägg den i två smörade brödformar. Låt jäsa i ytterligare 20-30 minuter.

Grädda i ca 20-25 minuter. 
Stjälp upp bröden på ett galler och låt dem svalna under bakduk för mjuk skorpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar